tren

Mustafa KARAKAYA

Lüleburgaz Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Var, 11 aydır süren koronavirüs salgınında borsa çalışanı 5 kişinin testlerinin pozitif çıktığını, karantina sürecinden sonra görevlerine döndüklerini aktardı.

Salgın sürecini nasıl atlattıklarını gazetemize anlatan Var, borsa gelirleri iyi olduğu için ekonomik anlamda fazla etkilenmediklerini belirtti.

“ODANIN GELİRİ İYİ”

Geçtiğimiz Mart ayından bu yana ne gibi sıkıntılar yaşadınız?

Kenan Var: 4-5 arkadaşımız virüse yakalandı. Ama çok çabuk atlattılar. Bir sorun yaşamadık. Oda olarak bir sıkıntımız yok, borsanın geliri iyi olduğu için ödemelerde de hiçbir sıkıntı yaşamadık. Üyelerden alınan aidatlar, kesilen paralar, yapılan tescillerden ve gelirlerden dolayı odanın iyi miktarda bir geliri var.

Üyelerinizden ne gibi talepler geldi, beklentiler karşılandı mı?

Kenan Var: Bize hiç talep gelmedi. Üyelerimize 3.5 milyon TL gibi Odalar ve Borsalar Birliği’nden para yatırıldı, sıkıntı olduğunda çekilmesi için. Aynı anda Sanayi Odası’na da bağlı üyelerimiz. Ekonomik destek alacak olan da Sanayi Odası’na başvurdu. Bizim üyelerimiz önce Sanayi Odalarına kayıtlı, sonra bize kayıtlı. Yani aslında bizim üye konusunda kendi aramızda sade bir üyeleşme, kayıt hakkı var. Ama biz doğrudan doğruya Sanayi Odalarına bağlıyız. Şu an bir sıkıntımız yok.

Önlemlerin daha da sıkılaştırılması sizde ne gibi etkiler yarattı?

Kenan Var: Hastalık belli bir zamanda yüzde 25’lere kadar geriledi. Şu anda yine tahmine göre yüzde 25’lerde. Yani bence devam etmeli. Bu oldu tamam, yüzde 25’lere indik yarın bunun arkası gelir/gelmez diye düşünmeden bence devletimizin bu işi iyi organize ettiğine inanıyorum. Yani en hızlı şekilde halletti. Ölüm kolay, ölen kurtuluyor gidiyor. Bir şirketin başındaki adam öldüğünde bir kargaşa oluyor. Ne olursa olsun, yeni bir insanın bir yere gelmesi  çok farklı şeyler. Her insanın yoğurt yeme şekli farklıdır. Çok dikkat edilmeli. Koronavirüsü tabi tehlikeli bir hastalık olarak görüyoruz. Onun için elimizden geldiği kadar doğruları yapıp, düzgün bir şekilde bunun devamını sağlamak lazım. Ben de inanıyorum ki devlet de buna gerekeni yapacak. Bu koronavirüs belasından Türkiye Cumhuriyeti’nin en kısa zamanda kurtulacağına inanıyorum.

Geçtiğimiz 11 ayda oda olarak ne gibi çalışmalar gerçekleştirdiniz?

Kenan Var: Pandemiden dolayı odadan 10 bin tane kadar maske aldık, maske dağıtımı yaptık buraya gelen herkese. O zamanlar daha az bulunuyordu. Ocak ayında da 10 bin tane kadar aldık. Gelen herkese vermeye çalışıyoruz. Kapı girişimizde de herkesin ateş ölçümlerini yapıyoruz. 5 arkadaşımız yakalandıktan sonra daha da çok dikkat ettik. Gezmeyi, komşuya gitmelerini bırakmayı istedik. O günden bu güne hiçbir sorunla karşılaşmadık. İyi gidiyoruz. Hepimizin iyi olması, devletin iyi olması, insanların iyi olması lazım. Çok hassas bir dönemden geçiyoruz şu anda.

Koronavirüsten dolayı hayatını kaybeden üyeniz oldu mu?

Kenan Var: Borsamıza mevcut üye sayımız 150 oldu, 1 kişi hayatını kaybetti.

Aşı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kenan Var: Aşı geldiğinde biz de aşı olacağız. Biz de devletin koyduğu kurallara uymak zorundayız. Cumhurbaşkanımızın bize emrettiği her şeyi yapmaya razıyız. Yapacağız. Olursa zaman, saat gelirse 61 yaşındayım geldiğinde biz de vurulacağız.

Üyeleriniz test oldu mu?

Kenan Var: Ben de dahil hepimiz test olduk. 5 tane pozitif çıkan arkadaşımız oldu. Karantina süreleri bittikten sonra hepsi geri döndü. Yanında kim varsa onu da karantinaya aldık. Her türlü önlemi alıyoruz girişte, çıkışta.

Merkezi ve yerel yönetimden beklentileriniz var mı?

Kenan Var: Biz ticaret yapmıyoruz. Çiftçiliği de kendimiz yapıyoruz. Gelirimiz belirli. Kira gelirlerimiz var. Beklenti içinde değiliz. Çünkü, değiştirmek için başka şeyimiz yok sadece hayal ettiğimiz 15-20 bin ton daha var yani 4-5 milyon daha bir para toplamamız lazım. Memnunuz, bu paraları Ziraat Bankası aracılığıyla devlet veriyor bize. 7 sene uzun vadeli, çok düşük faizler ile alıp bu tesisleri öyle kurduk.